Regels & Wetten

Beleidsplan

Even voorstellen:

Fietscrossclub Nuland , oftewel FCC Nuland is een fietscross (ook wel BMX genoemd) club welke al ruim 30 jaar bestaat. Van een klein clubje met veel enthousiasme uitgegroeid naar een middelgrote club met ongeveer 100 leden. Begonnen op een stukje land met wat bultjes in de jaren uitgegroeid naar een club met een volwaardige crossbaan waar in het verleden al vele wedstrijden gehouden zijn waaronder zelfs het Nederlands kampioenschap van de Nederlandse fietscross Federatie ( NFF). In 2013 zal FCC Nuland gaan verhuizen naar een nieuwe locatie /accommodatie aan de Coppensdijk te Vinkel in de gemeente Maasdonk waartoe ook Nuland behoort. De nieuwe accommodatie is samen met de gemeente Maasdonk en eigen inbreng gerealiseerd en zal een nieuw hoofdstuk gaan toevoegen aan de geschiedenis van FCC Nuland.

 

Om in de toekomst een goed vervolg hieraan te kunnen geven met de kansen welke we nu hebben binnen de club, hebben we een “beleidsplan” gemaakt en hierin onze ambities en doelen welke vooral met betrekking hebben op de jeugdige /nieuwe leden weergegeven.

Wanneer men lid wordt van Fcc Nuland conformeert men zich aan het gestelde beleid.

 

Hieronder is het beleidsplan “beknopt “omschreven:

Plezier!

Het allerbelangrijkste aspect binnen onze club is dat er plezier beleefd word aan de sport.

Lekker crossen, trainen met je clubgenoten, eventueel meedoen aan wedstrijden en diverse andere activiteiten welke voor en door de club worden georganiseerd.

Competitieve fietscrosser

Fietscross ( BMX ) in wedstrijdverband is al op zeer jonge leeftijd mogelijk, en een mooie manier om met jezelf en met andere de uitdaging aan te gaan om het beste uit jezelf te halen. Telkens weer een stukje beter worden op een gezonde en sociale manier. Hier dragen wij als club graag een steentje aan bij.

Conditie en vaardigheden

De trainingen zijn gericht op ontwikkelen van de conditie en de technische vaardigheden vande crossers.

De trainers hebben gezamenlijk een doel gesteld om de kinderen met plezier te laten sporten, en ze de basis vaardigheden op een juiste wijze aan te leren. Er wordt ook rekening gehouden met de fase van het seizoen, in de winterperiode zal er wat meer op technische vaardigheden getraind worden, in het voorjaar wat meer nadruk op conditie en tijdens het seizoen wat meer op tactiek en specifieke techniek. Hierover wat meer onder het kopje trainingen.

BMX wedstrijden

Fcc Nuland stelt alle leden in staat om deel te nemen aan wedstrijden bij de beide bonden (NFF en KNWU ) welke in Nederland wedstrijden organiseren.

Het wedstrijdseizoen begint rond maart en eindigt in oktober, in de wintermaanden worden soms ook enkele indoor wedstrijden verreden, maar deze vallen buiten het reguliere wedstrijd seizoen.

Activiteiten

Naast het trainen en rijden van wedstrijden willen wij de leden ook wat extra activiteiten bieden. Er worden diversen activiteiten zowel met als zonder fiets georganiseerd, zo worden in de winter bostrainingen gehouden, organiseren we clubwedstrijden, is er een jaarlijkse familiedag, maken we uitjes naar bijvoorbeeld de speeltuin of houden we een gezellige BBQ.

Trainingen

Fietscrossen is een laagdrempelige sport waaraan al kan worden deelgenomen op jonge leeftijd. Fcc Nuland is gericht op opleiden van (jonge) BMX-ers om deze met plezier hun sport te laten beoefenen maar zeker ook om ze voor te bereiden op het rijden van

wedstrijden. Trainen met plezier staat voorop! “Spelenderwijs” worden allerlei trainingsvormen behandeld afhankelijk van de periode, samenstelling groep en soms ook naar behoefte voorkomend uit bijvoorbeeld wedstrijden.

We trachten om uit elke deelnemer het beste uit zichzelf te halen en te motiveren waardoor ze ook trots op zichzelf kunnen zijn als ze bijvoorbeeld een mooie of hoge sprong hebben gemaakt!

Een ander doel is om de kinderen gezond bezig te laten zijn en ze ook sportief en respectvol met elkaar te sporten. Ook worden ze voorbereidt om als ze wat ouder zijn de sport serieus te gaan beoefenen.

 

Tijdens de trainingen hebben de trainers de leiding over de gehele groep en zij bepalen de wie in welke groep traint en welke trainingsvorm word uitgevoerd. Ouders zijn van harte welkom om tijden de training te kijken maar dienen wel langs de kant te blijven ( mits hulp op startbult of in baan gevraagd is door de trainer(s). De trainingen zijn onderverdeeld in groepen op basis van leeftijd en de vaardigheden van de crossers.

 

Groep 1

is voor de jongste crossers en /of instromers. Deze training vooral gericht op de fietsvaardigheden door dit op een leuke /speelse manier bij te brengen en ze voor te bereiden op de basis trainingen en eventueel de wedstrijden welke ze (in de toekomst) gaan rijden. Na overleg met trainers en ouders word bekeken of er kinderen zijn welke kunnen doorstromen naar groep 2

Deze training vind 2x per week plaats ( dinsdag en donderdag ).

 

Groep 2

is voor de overige jeugdige crossers tot en met 12 jaar. Deze de training iets meer specifiek wedstrijd gericht, maar ook hier zullen recreanten

voldoende uitdaging vinden. Doel is om voor elk een passende training te creëren. Hier ligt ten opzichte van de instromers wat meer nadruk op conditie en wat tactiek, maar zeker ook op ontwikkelen van de benodigde techniek. Wedstrijd situaties zoals starten, rijden van bochten, nemen van bulten en met elkaar de strijd aangaan vormen een groot en belangrijk deel van de training. Ook word hier regelmatig spelenderwijs mee omgegaan en blijft er ruimte over voor leuke en leerzame spelletjes welke belangrijk zijn voor fietsbeheersing maar zeker ook een stukje sociale

/sportieve ontwikkeling.

Deze trainingen vinden 2x per week plaats. ( dinsdag en donderdag )

 

Groep 3

is voor de rijders vanaf 13 jaar ( en eventueel aangevuld met leden welke hiervoor geselecteerd zijn door de trainers. Deze training is gericht op door ontwikkelen van de rijders welke overgekomen zijn uit groep 2 en de rijders welke behoren tot de oudere jeugd en de oudere rijders welke zowel op wedstrijd niveau als ook recreatief de sport beoefenen. Voor met name de oudere rijders staat ook het aspect gezelligheid hoog in het vaandel, terwijl er ook net als in groep 2 op een zelfde wijze zal worden getraind. Deze training vindt 2x per week plaats. (dinsdag en donderdag)

Een unieke locatie / formule ( B.A.B )

Vanaf 2013 beschikt FCC Nuland over een uniek locatie, genaamd

BMX Arena Brabant

 

 

Het BMX circuit zal volgens de laatste /huidige eisen voldoen aan de gestelde normen van de (inter)nationale wielerbond(en). Zo beschikt de accommodatie onder andere over:

 • een overdekte startbult van ruim 5 meter hoog
 • een lengte van ongeveer 340 meter
 • 2 dubbele stukken (voor uitdaging verschillende leeftijden )
 • 3 schitterende hoge verharde bochten
 • een overdekt parc-fermee met uitzicht op de baan
 • een publieksheuvel met overzicht op de gehele baan (inclusief sanitaire voorziening)
 • parkeergelegenheid langs baan op “eigen” terrein
 • juryruimte met zicht op finish
 • mogelijkheid voor 2e starthek 3meter hoge heuvel
 • sprinttrack
 • pumptrack/rythem-sectie. (deels ook geschikt voor steppen en skaten)
 • professionele sportvelden verlichting van circuit

En natuurlijk een clubruimte met sanitaire voorzieningen, keuken, bar en opslagruimte

 

De baan is zoals al is beschreven naar de laatste normen en aangelegd in 2012 door erkend banenbouwer fa Schijf, maar hier is rekening gehouden met het beleid van FCC Nuland en de BMX Academy. Hierdoor is er bewust niet voor gekozen om een pro-sectie te bouwen.

Wel zijn er 2 dubbele stukken waarbij aan de ene kant de nadruk ligt op het ontwikkelen van techniek voor de leden uit trainingsgroepen 1 en 2 en aan de andere kant op de leden uit groep 3.

 

Ook tijdens wedstrijden kan hierdoor voor vele een mooie race gereden worden. Na het bedwingen van de 5 meter hoge startbult voorzien van een Bensink gate storm je het eerste stuk op voorzien van 3 bulten, maar waar ook nog ruimte is om te trainen op door versnellen. Na een razendsnel 1e stuk kom je via een 180 graden bocht van 3,5 meter hoogte op het 2e stuk waar de keuze bestaat tussen het nemen van 2 stukken. Deze stukken zijn voorzien van verschillende bulten combinaties die je brengen naar een enorme 2e bocht welke ook weer 180 graden en 3,5 meter hoog is en je met een goede vaart brengt op het 3e stuk. Ook dit deel bestaat weer uit 2 keuze stukken waardoor ook hier weer

vele trainingsoefeningen voor handen zijn. Via de laatste 180 graden bocht van ruim 3 meter hoog kom je uit op het 4e en tevens laatste stuk bestaande uit een mooie rythem sectie tot 15 meter voor de meet!

 

Waarom op een nieuwe baan geen pro sectie?

 

Omdat wij binnen het huidige leden bestand momenteel (nog) geen renners hebben welke uitkomen in de categorieën welke tijdens wedstrijden deze wel moeten bedwingen, maar wel een zeer grote groep jonge rijders hebben, is er bewust voor gekozen om geenpro-sectie op te nemen ( wellicht aanpassing in toekomst)

Om aan de behoefte van de club te voldoen is het 2e stuk voorzien van 2 relatief grote bulten welke de opstap zijn naar het springen van een pro sectie. Ook het 3e stuk kent een aantal bulten welke voldoende uitdaging bieden voor vele rijders van diverse niveau en leeftijden.

 

Naast de baan hebben we een sprinttrack welke zowel vlak, bergopwaarts en bergafwaarts genomen kan worden. In de oprit naar het parc fermee en de startbult is een 2e starthek (4 personen) opgenomen om beginners te leren starten zonder meteen van ruim 5 meter hoogte te moeten, maar ook om te trainen op traditionele hoogte van vele bestaande banen elders. Ook wanneer de baan door slechte (weer)omstandigheden niet berijdbaar is, kan er toch worden gestart!

 

Op een vrije ruimte van het terrein langs de baan zal ook een rythem-sectie/pump track worden gerealiseerd welke zorg voor nog meer trainingsmogelijkheden. Door dit ontwerp met alle hierboven genoemde faciliteiten kan er met vele rijders gelijktijdig een volwaardige training verzorgd worden.

 

 

 

De accommodatie zal vanaf 2013 dan ook door toevoeging van BMX Academy breder worden ingezet als alleen voor wedstrijden en clubtrainingen voor leden van fcc Nuland.

Alle mogelijkheden om fietscross te beoefenen zijn dus voor meer crossers mogelijk,

Kortom: B.A.B (by FccNuland) is born!

 

Hiermee is FCC Nuland klaar voor de toekomst en uniek in Nederland wat betreft trainingsmogelijkheden voor vele bmx rijders! Ook zal in overleg de BMX Arena te huur zijn voor andere verenigingen/instellingen.

Regels training
 • wees op tijd ( trainingstijden staan in WTL en op website ).
 • ga pas de baan op wanneer trainers aanwezig zijn en toestemming geven
 • draag vereiste kleding/bescherming
 • luister goed naar de trainers
 • meld even bij trainers wanneer je weggaat of je bijvoorbeeld niet lekker voelt.
 • heb respect voor elkaar
 • geen ouders op de baan ( alleen wanneer hierom word gevraagd).
 • sluit je aan bij de juiste groep
 • als je iets graag veranderd wil zien meld dit bij de trainer(s)
 • laat geen troep achter
 • zorg voor drinken ,en dat dit bijvoorbeeld bij de startbult staat
 • na afloop laatste training gezamenlijk opruimen.

Het kan voorkomen dat kinderen tijdens een training ongewenst gedrag vertonen zoals bijvoorbeeld pesten,schelden of vechten.

Hiervoor heeft de club duidelijke regels opgesteld, wanneer een trainer iets waarneemt wat niet gewenst is zal deze volgens afspraak handelen.

Het kan voorkomen dat kinderen van de training worden weggestuurd, dit zal met kind en ouders dan besproken worden.

Overgaan naar andere trainingsgroep wordt door trainers in overleg met rijder en ouder bepaald.

 

Trainingen en thema dagen zullen onder vlag / leiding van Bmx Academy worden verzorgd.

 

De trainingstijden zullen worden gepubliceerd op de website van Fcc Nuland.

Hier is ook te zien of de training wel of niet doorgaat.

Materiaal

BMX is een risicovolle sport waarbij dus voor de veiligheid wel wat eisen gesteld zijn aan hetmateriaal en de kleding.

Kleding: lange broek, lange mouwen, passende helm en handschoenen zijn verplicht en bodyprotector en elleboogbeschermers zijn geadviseerd.

Fiets: crossfiets moet beschikken over een goed werkende achterrem en mag geen scherpe of uitstekende delen hebben. Uiteinden stuur moet beschermd zijn.

 

De trainers zijn altijd bereid om advies te geven over een goed passende fiets en zullen ook kenbaar maken wanneer zij van mening zijn als een kind niet op de juiste maat fiets rijd. (dit is niet bedoeld als kritiek, maar geldt als advies) Als er vragen zijn kan je het ook even

zelf aan een van de trainers vragen.

FCC Nuland BMX Acadamy heeft voor proeflessen enkele helmen, handschoenen en crossfietsen ter beschikking waarvan kosteloos gebruik gemaakt mag worden.

Wedstrijden

FCC Nuland biedt al haar leden de mogelijkheid om deel te nemen aan wedstrijden, dit kan bij de NFF, KNWU of ook bij beide.

Voor info hierover contact opnemen met secretaris van Fcc Nuland of neem een kijkje op de site van NFF en/of KNWU. Ook kan er tijdens trainingen even worden geïnformeerd bij een van de medewerkers en /of trainers.

Informatie/Communicatie

FCC Nuland neemt beslissingen via het bestuur, en alle relevante informatie word via de website gepubliceerd. In de kantine hangt ook een publicatiebord.

Ouderparticipatie

Net als bij andere sportclubs kan FCC Nuland ook niet zonder de hulp van ouders. Wij verlangen dat ouders tijdens trainingen aanwezig zijn voor wanneer er iets gebeurt tijdens de trainingen. Daarnaast hopen wij ook dat ouders hulp bieden tijdens evenementen, activiteiten en wanneer er werkzaamheden aan de baan plaatsvinden. Zonder de nodige hulp kunnen wij geen activiteiten organiseren en niet kostendekkend werken.

Met zijn allen proberen we om zelf en onze kinderen zoveel mogelijk plezier aan onze sport te laten beleven!

Lidmaatschap

Om lid te kunnen worden bij FCC Nuland dient het inschrijfformulier te worden ingevuld.

Bij aanvraag lidmaatschap kan worden aangegeven voor welke bond je een licentie (startbewijs) wilt, er is er minimaal 1 verplicht i.v.m. verzekering.

Sponsoring

FCC Nuland heeft vele vrijwillige medewerkers en probeert een zo laag mogelijke contributie aan te bieden.om de sport zo laagdrempelig mogelijk te maken zijn we mede afhankelijk van sponsoring. Sponsoring kan op meerdere manieren, denk aan financiële ondersteuning of aanleveren of

ter beschikking stellen van materialen. Langs de baan of op de cross-shirts hebben we volop mogelijkheden om uw bedrijfsnaam te promoten maar ook via onze website en tijdens evenementen kunnen wij bijdragen aan uw naamsbekendheid.

Het bestuur kan hierover indien gewenst meer duidelijkheid verschaffen over de mogelijkheden van sponsoring.

Sportieve Ambitie

Onze ambitie is om alle leden zowel individueel als met elkaar en met name de kinderen laten genieten in sportief opzicht als in de algemene zin, plezier laten beleven aan de activiteiten welke de club hun biedt. BMX spreekt een brede groep aan van jong tot oud soms door de sport zelf te beoefenen maar soms ook om er als toeschouwer /supporter naar te kijken. Wij willen iedereen de mogelijkheid bieden om kennis te maken met de bmx sport, onze leden op te leiden tot sportieve mensen, die het beste uit hun zelf willen halen door lekker recreatief te sporten of die zich willen meten met anderen door mee te gaan doen aan wedstrijden. We hopen met deze basis een goed begin te vormen voor een eventueel

verder vervolg in de topsport. De resultaten van de laatste jaren (Fcc Nuland is in 2012 Nederlands Kampioen Clubs geworden en heeft diverse kampioenen in de gelederen) geven aan dat we goed op weg zijn om onze doelen samen met onze leden te realiseren! ook andere regionale crossers ( welke geen lid zijn van Fcc Nuland ) willen we de mogelijkheid bieden om via the BMX Academy we de hierboven genoemde doelen te

realiseren.

Contact

De meeste informatie is te vinden op onze website: www.fccnuland.nl

Hier staan ook diverse links op naar KNWU, NFF , winkels en andere verenigingen.

Hopende u hiermee voldoende informatie te hebben voorzien om u duidelijk te maken wie FCC Nuland is en wat zij doen of te bieden hebben.

 

FCC Nuland  wenst iedereen veel crossplezier.

Met sportieve groet,

Bestuur en trainers FCC Nuland

Facebook
Instagram

Deze website wil gebruik maken van cookies.